THE ART OF LIVING - zachwyt, inspiracja, pragnienia, zmysł, smak, ciekawość,zapach, pożądanie, piękno

FOOD

http://www.magazyntrendy.pl/images/20161219101735.jpg

Zdrowe trufle Snickers bez cukru

FOOD

Dacie wiarę, że niemal identyczny smak Snickersa możemy uzyskać używając tylko zdrowych produktów? Przy użyciu tylko kilku składników jesteśmy w stanie zrobić rewelacyjny, zdrowy deser bez dodatku cukru, który smakiem zachwyci wszystkich! Niestety, nie polecam zjadać wszystkich trufli na raz, gdyż daktyle i orzechy są dość kaloryczne, nawet jeśli są to zdrowe kalorie. W efekcie końcowym możemy, ale nie musimy, obtoczyć gotowe trufle różnymi posypkami. Ja posłużyłam się mąką kokosową, pudrem ze zmielonych, liofilizowanych truskawek i gorzkim kakao. Świetnie sprawdzi się również mąka orzechowa, czy roztopiona gorzka czekolada.

Składniki:
100 g orzeszków ziemnych (prażonych, niesolonych); – 8-10 świeżych/suszonych daktyli (ok. 100g); 1

czubata łyżka masła orzechowego; 1 łyżka gorzkiego kakao; szczypta soli; Dodatkowo na przykład: mąka kokosowa/zmielone, liofilizowane owoce/gorzkie kakao/roztopiona gorzka czekolada/mąka orzechowa

Wykonanie:
Jeżeli używamy suszonych daktyli zalewamy je gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy je. Jeżeli używamy świeżych daktyli, pozbywamy się pestek. Do misy blendera wkładamy gotowe daktyle, orzeszki (jeśli chcecie pomóc swojemu blenderowi, posiekajcie, rozdrobnijcie je wcześniej), masło, kakao oraz sól i miksujemy do momentu otrzymania gładkiej, zwartej masy. Tak przygotowaną masę umieszczamy w lodówce na 30 minut. Następnie formujemy kulki i obtaczamy w ulubionych dodatkach. Przechowujemy w lodówce.

Trendy
WRZESIEŃ 2017 TRENDY ART OF LIVING 74 Niebawem na pólkach, nowe wydanie TRENDY ART OF LIVING. Zapraszamy do lektury!